Γαστρονομία

Ⓒ Elias Lefas

Η Μεσσηνιακή Κουζίνα βασίζεται στη Μεσογειακή Διατροφή, που σχετίζεται με τον πλούτο αυτής της εύφορης γης. Κυρίως γνωστή για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, με τη φρουτώδη και εκλεπτυσμένη γεύση του, που θεωρείται από τα καλύτερα στον κόσμο, που χρησιμοποιείται τόσο στη μαγειρική όσο και ωμό. Το ελαιόλαδο προέρχεται από τη διάσημη ποικιλία ελιάς «Κορωνέικη», που φέρει το όνομα της Κορώνης, που καλλιεργείται σε όλη τη Μεσόγειο. Μαζί με τις περίφημες επιτραπέζιες ελιές Καλαμών, η Μεσσηνία είναι μια από τις κύριες ελαιοπαραγωγικές περιοχές στην Ελλάδα. Λόγω αυτής της μακράς παράδοσης στην καλλιέργεια της ελιάς, η Κορώνη εγγράφηκε στον Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco για τη μεσογειακή διατροφή, μαζί με τα χωριά Soria (Ισπανία), Cilento (Ιταλία) και Chefchaouen (Μαρόκο).

Η Μεσσηνία είναι επίσης γνωστή για τα σύκα της, φρέσκα ή ξερά, τις μαύρες σταφίδες, τα βότανα, το βαλσαμικό ξύδι, τα κρασιά, καθώς και για το παραδοσιακό λουκάνικο και τα τυριά της.

Μερικές τοπικές λιχουδιές για να δοκιμάσετε: κόκορας με χυλόπιτες, γουρουνοπούλα, καγιανάς, τυρί ταλαγάνι, λαλάγγια, δίπλες, τραχανάς,  φημισμένο παστέλι, παραδοσιακό καπνιστό λουκάνικο με φλούδες πορτοκαλιού.

Κάθε Κυριακή πρωί υπάρχει λαϊκή αγορά στην Κορώνη, όπου μπορείτε να γεμίσετε το καλάθι σας με ντόπια λαχανικά και άλλα καλούδια.

Για όσους θέλουν να εντρυφίσουν στην ποικιλία των γεύσεων του ελληνικού έξτρα παρθένου ελαιολάδου και κρασιού, μπορείτε να κλείσετε μια γευσιγνωσία κρασιού ή ελαιολάδου στο Kiari Deli στην Κορώνη, το οποίο προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία από εκλεκτά ελληνικά κρασιά. Κράτηση επί τόπου ή μέσω της ιστοσελίδας τους.

Κατά την άφιξή σας δίνουμε προτάσεις για εστιατόρια της περιοχής μας.