Φύση & Υπαίθριες Δραστηριότητες

Θαλάσσια χελώνα Καρέτα-Καρέτα στην παραλία Ζάγκα-Μέμι (Κορώνη)

Κάθε καλοκαίρι η θαλάσσια χελώνα καρέτα-καρέτα έρχεται στην περιοχή για να αναπαραχθεί. Η πιο σημαντική περιοχή αναπαραγωγής είναι η παραλία Ζάγκα-Μέμι (μήκους 2,7 χλμ.), προστατευμένη και από το Natura 2000. Είναι μια πολυσύχναστη παραλία που φιλοξενεί κατά μέσο όρο 40 φωλιές κάθε χρόνο. Από το 1995 ο ΑΡΧΕΛΩΝ, σύλλογος προστασίας θαλάσσιων χελωνών, έχει πραγματοποιήσει ένα έργο με στόχο την καταγραφή και την προστασία των φωλιών. Η αναπαραγωγική δραστηριότητα ξεκινά στις αρχές Ιουνίου και τελειώνει στα μέσα Σεπτεμβρίου. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, μπορείτε να υποστηρίξετε τις δραστηριότητες του Αρχέλωνα και να ακολουθήσετε τα μέλη στην καθημερινότητά τους (προστασία των φωλιών, καθαρισμός παραλιών, ενημέρωση του κοινού). Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε το περίπτερο τους στο τέλος του λιμανιού στην Κορώνη.

 

Λιμνοθάλλασα της Γιάλοβα και παραλία Βοϊδοκοιλιά (53 χλμ)

Η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας, που προστατεύεται από το Natura 2000, είναι αξιοσημείωτη, όχι μόνο για την ιστορική της σημασία αλλά και για το ότι είναι ο πρώτος σημαντικός βαλκανικός υγρότοπος που συναντούν τα αποδημητικά πουλιά στο ταξίδι της επιστροφής τους από την Αφρική. Κοντά στη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας θα βρείτε την εντυπωσιακή παραλία Βοϊδοκοιλιά που φημίζεται κυρίως για το σχήμα της που μοιάζει με το ελληνικό γράμμα «ωμέγα» (Ω).

 

Οι καταρράκτες του Πολυλίμνιου στο χωριό Χαραυγή (38 χλμ.)

Φτάνοντας στο φαράγγι του Πολυλιμνίου θα βρεθείτε σε έναν μυστικό παράδεισο από μικρές λίμνες και καταρράκτες. Να είστε προετοιμασμένοι και να φοράτε παπούτσια που δεν γλιστρούν για να μπορείτε να περπατήσετε μέσα στο φαράγγι. ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: υπήρξαν ατυχήματα στο σημείο. Να είστε προσεκτικοί τις βροχερές μέρες και κατά την κατάδυση.

 

Καταρράκτης Καλαμάρη (48 χλμ)

Ένας πανέμορφος καταρράκτης 10 μέτρων βόρεια της Γιάλοβας, σε ένα ιδανικό σκηνικό. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού υπάρχει λιγότερο νερό, αλλά και πάλι το μέρος είναι υπέροχο για πεζοπορία.

 

Φαράγγι Στενωσιάς και καταρράκτες (38 χλμ )

Ένα παραμυθένιο μέρος για πεζοπορία, το φαράγγι της Στενωσιάς έχει μήκος περίπου 3-4 χλμ. με μικρούς καταρράκτες και λιμνούλες, που καταλήγει στον καταρράκτη Καλαμαρή.

 

Εκδρομές με πλοίο (Κορώνη)

Αν θέλετε να ανακαλύψετε την περιοχή από τη θάλασσα, μην χάσετε μια ημερήσια εκδρομή με το Fishing & Dreaming in Koroni. Ο Γιώργος, ο καπετάνιος του, μπορεί να σας μεταφέρει σε μερικούς κρυμμένους θησαυρούς της περιοχής που δεν είναι εύκολα προσβάσιμοι με αυτοκίνητο, όπως η καταπληκτική παραλία Μαράθι, το Βενέτικο, το Ακρωτήρι Ακρίτα και πολλά άλλα.

Αν θέλετε να πάτε λίγο παραπέρα, μπορείτε να απολαύσετε μια ημερήσια εκδρομή στα Σπήλαια Δυρού με το Albatros II.

 

Σέρφινγκ, Θαλάσσια σπορ, Ποδήλατο, Πεζοπορία, Ράφτινγκ

Για σερφ και θαλάσσια σπορ μπορείτε να επισκεφτείτε το Surf and Bike Center στην Κορώνη, καθώς και το Messinian Watersports στον Άγιο Ανδρέα ή το Alpha Water Sports στη Φοινικούντα ή το Costabanana water sports στην Πύλο ή λίγο πιο πέρα το Kyma surf στον Λαγουβάρδο.

Για ενοικιάσεις ποδηλάτων μπορείτε να ελέγξετε το Surf and Bike Center στην Κορώνη καθώς και το Finibikes στη Φοινικούντα.

Μια άλλη ομάδα που προσφέρει μια μεγάλη γκάμα από προσεκτικά επιμελημένες υπαίθριες δραστηριότητες όπως πεζοπορία, θαλάσσιο καγιάκ, πεζοπορία στο ποτάμι, ράφτινγκ, κανό και πολλά άλλα, είναι το Explore Messinia.

 

Ιππασία

Στο χωριό Χράνοι, το κέντρο ιππασίας Περιπέτεια προσφέρει ωραίες διαδρομές με άλογα καθώς και ιδιαίτερα μαθήματα.

 

Συγκομιδή ελιάς

Η περίοδος συγκομιδής της ελιάς ξεκινάει περίπου στα μέσα με τέλη Οκτωβρίου και τελειώνει στα τέλη Ιανουαρίου-αρχές Φεβρουαρίου. Εάν βρίσκεστε στην περιοχή αυτούς τους μήνες, μπορείτε να συμμετάσχετε σε μια μέρα συλλογής ελιάς. Ρωτήστε μας για λεπτομέρειες.

 

Γιόγκα

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού υπάρχουν διαθέσιμα κάποια μαθήματα γιόγκα, ρωτήστε μας για λεπτομέρειες.