09/10/2021

0,6χλμ | 20’ | Βαθμός δυσκολίας: 1

Είχαμε διαβάσει για την αναβίωση ενός ιστορικού «Μονοπατιού των παλιών Νερόμυλων» στο χωριό Κάτω Αμπελόκηποι και αποφασίσαμε ότι αυτή η ζεστή μέρα του φθινοπώρου θα ήταν η καλύτερη για να το ανακαλύψουμε. Οι Κάτω Αμπελόκηποι είναι ένα χωριό του Δήμου Πύλου σε απόσταση 40 λεπτών με το αυτοκίνητο από την Αγία Τριάδα, μέσω της ενδοχώρας της Μεσσηνίας. Η αναβίωση του μονοπατιού ήταν πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Πολιτισμού Μεσσηνίας μαζί με τη δουλειά των κατοίκων.

Το «Μονοπάτι των παλιών Νερόμυλων» είναι ένα μονοπάτι περίπου ενός χιλιομέτρου με μικρή υψομετρική διαφορά. Ο χρόνος πεζοπορίας του μονοπατιού είναι κοντά στα 20 λεπτά ενώ σε σχέση με τον βαθμό δυσκολίας είναι στην κλίμακα 1 (1/5) και είναι κατάλληλος ακόμα και για αρχάριους. Σε σχέση με τη βλάστηση του πεζοπορικού μονοπατιού, χαρακτηρίζεται ως πυκνής βλάστησης (κατηγορία 4/5), ενώ η ομορφιά του εντάσσεται στην κατηγορία 4 (4/5). Τέλος, όσον αφορά τη σήμανση του μονοπατιού, υπάρχουν πινακίδες προσανατολισμού κατά μήκος του μονοπατιού.

Στην είσοδο του μονοπατιού δεσπόζει η ιστορική βρύση του οικισμού που χτίστηκε το 1908, η οποία χρησίμευε ως κύρια ύδρευση του χωριού μέχρι τη δεκαετία του 1960. Δίπλα στη βρύση υπάρχει μια παλιά βελανιδιά που είναι υποψήφια για χαρακτηρισμό ως προστατευόμενο φυσικό μνημείο. Περπατώντας στο μονοπάτι θα εκπλαγείτε από τα γέρικα δέντρα και τη ποικίλη βλάστηση. Οι παλιοί νερόμυλοι δεν έχουν αποκατασταθεί, αλλά μπορεί κανείς να δει μέρος των ερειπίων τους.

Το μονοπάτι αυτό, που βρίσκεται κοντά στις πηγές του Μηναγιώτικου ρέματος, θα ενταχθεί στο προγραμματισμένο «Minagiotikos Trail Natura 2000», που θα ξεκινά από τους Κάτω Αμπελόκηπους και θα καταλήγει στην περιοχή της Φοινικούντας.