17/11/2020

Η συγκομιδή της ελιάς είναι μια από τις πιο σημαντικότερες περιόδους για τους κατοίκους της περιοχής. Ξεκινά στα μέσα Οκτωβρίου και τελειώνει γύρω στον Ιανουάριο. Η ποικιλία ελιάς που καλλιεργείται στην περιοχή για την παραγωγή του ελαιολάδου είναι η ποικιλία «Κορωνέικη», που πήρε το όνομά της από την Κορώνη. Η κορωνέικη ελιά είναι μικρή και πράσινη και είναι μια από τις πιο διαδεδομένες ποικιλίες, που καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο, καθώς παράγει ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο με εξαιρετική γεύση και εξαιρετικά χαμηλή οξύτητα.

Η ποικιλία “Κορωνέικη” που παράγει το ελαιόλαδο είναι διαφορετική από τις γνωστές σε όλους επιτραπέζιες ελιές “Καλαμών”. 

Ο τρύγος της ημέρας τελειώνει στο ελαιοτριβείο. Εκεί οι ελιές θα κοσκινιστούν, θα πλυθούν, θα πιεστούν και θα βγάλουν τον χρυσό θησαυρό, δηλαδή το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Στις σύγχρονες πρακτικές το ελαιόλαδο είναι ψυχρής έκθλιψης για να μην αλλοιώνονται τα συστατικά του.

Η πρώτη δοκιμή της νέας σοδειάς γίνεται στο ελαιοτριβείο πάνω σε μια φέτα ψωμί και είναι γιορτή. Τις επόμενες μέρες το φρέσκο ​​έξτρα παρθένο ελαιόλαδο θα τιμηθεί στο σπίτι σε φρέσκιες σαλάτες, λαχανικά στον ατμό με λεμόνι, καθώς και σκέτο με ψωμί και ρίγανη.